”Starstruck by Hans Rosling” och världens möjlighet

Han kom gående i gången i planet som stod på flygplatsen i San Fransisco. Han gick rakt mot oss där vi satt och eftersom han fått stort genomslag på TED så kände en del personer igenom honom. Själv satt jag i mitt säte och tittade upp på honom, ”starstruck” som jag var sa jag med darrande röst ”Är det du som är Hans?”.

Overkligt nog stod professor Hans Rosling mitt i gången och såg glad ut åt att vi kände igenom honom. Han skulle sitta precis framför oss. Vi började prata direkt och våra två små döttrar såg på Hans med stora ögon och han såg sin chans till en stunds upplysande underhållning.

Nu ska vi se, sa Hans och drog upp ett gammalt slitet hoprullat måttband med samma schvung som en trollkarl som haffar en kanin ur sin hatt. Måttbandet var ett sådant där i plast som farmor brukade mäta med på sextiotalet. Varför tror ni en gammal professor går omkring med ett måttband i fickan hela dagen, sa Hans och stirrade varmt på småtjejerna. De började gissa vilt.

Nja, ni ska få en ledtråd: 58.5, sa Hans. Han log och knixade med ögonbrynen. Det var en TED show i mini-format mitt i flygplansgången. Nu gissade även min fru och jag på vad svaret till summan 58.5 kunde vara. Ju mer vi gissade desto gladare såg Hans ut. Nä! 58.5 förstår ni, det är Bill Gates hattmått! För jag har träffat honom och mätt hans huvud för han ska få en doktorshatt av Karolinska Universitet!

Det gick några år och sedan skulle vi komma att träffas igen. Hans var talare i Båstad på evenemanget Människans Natur. Han förberedde sig noggrant på scenen med en mängd blåa lådor som symboliserade befolkningar i olika länder. Lite senare på dagen satt vi mitt emot varandra bakom ladan som han talat i för en utvald publik med företagsledare, politiker, entreprenörer, akademiker och andra inbjudna gäster. Vi kom att prata om människans kunskap och okunskap. Hans talade länge utan punkt och vindlade sig igenom världens länder med lätthet och sammanfattade både utmaningar och potentialer som redan då låg i världens vågskålar. Då fanns ännu inga hårda högervindar, ingen Trump i Vita Huset, den digitala utvecklingen var stark men inte lika övertydlig som idag, robotar och andra jobbhotande tekniker var kvar i sin linda.

Men Hans sammanfattade ändå västvärldens utmaningar, stormakternas beteende, oljans betydelse och ekonomin och demokratin i sin komplicerade dans. Han menade att världen nog inte lyckas enas i att kämpa för klimatet men att energin kommer sätta spelplanen i rätt riktning. Solenergi kommer utmana de fossila energislagen med sin stora tillgång och till allt lägre pris. Dessutom förmedlade han insikten om vem som har makten i världen egentligen…

Och där är vi nu. Solenergi är på väg att bli billigare än all annan energi. Så – kommer vi klara det då? Kommer mänskligheten hitta rätt och göra rätt så att världen utvecklas väl?

Hans menade att han var possibilist, att det är möjligt att mänskligheten klarar alla utmaningar.

Så har vi alla med stor sorg nåtts av meddelandet att Hans Rosling har lämnat jordelivet och jag tänker tillbaka på de små stunder vi delade men framförallt på hur mycket som Hans delade med sig av sig själv, för att inspirera människor till kunskap.

Tack Hans för din sprudlande upplysande faktabaserade förmåga!

Vi saknar dig redan. Och vi kan hedra dig genom att ständigt förnya våra kunskaper om vår värld. Och att se världen – så som den verkligen är med fakta och vetenskap som verktyg.